De prijzen voor oliebollen ‘rijzen de pan uit’. Een losse oliebol kost je bij de kraam al snel €1,25. Hier en daar betaal je zelfs €1,50 of €2,00. Alleen bij grotere afname koop je de baksels soms nog voor een euro per stuk. De grondstoffen zijn duurder geworden en daar komen de stijgende energieprijzen nog bij. Zelf maken is goedkoper en je kunt volop variëren!
Heel veel varianten
Je kunt oliebollenbeslag zelf maken. De basis bestaat uit bloem, (gedroogde) gist, zout, een vloeistof (meestal water of melk) en ei. Vaak wordt ook suiker en/of boter toegevoegd. Dat maakt ze luxer en ook lekkerder. In enkele recepten wordt citroenrasp of gember toegevoegd. Als vulling kom je rozijnen maar ook krenten, sukade, appel en zelfs chocolade tegen. In enkele recepten wat bier als vloeistof gebruikt in plaats van water of melk. En de rozijnen worden soms in rum geweld.
Een veganistische oliebol met alleen bloem, water, gist, suiker en zout kan ook. Traditioneel werden oliebollen ook altijd zo gemaakt, zonder dierlijke ingrediënten. Veel oliebollenkramen volgen nog steeds dat recept, misschien wel omdat het een stuk goedkoper is! Er zijn, kortom, erg veel mogelijkheden. En als je ze zelf bakt kun je natuurlijk volop experimenteren en een goedkopere of juist luxere bol maken. Je kent ook precies alle ingrediënten, handig voor mensen met een allergie!

Kant-en-klare mix?
Je kunt het jezelf natuurlijk ook gemakkelijk maken en als basis een pak Koopmans Oliebollen origineel gebruiken. Daarmee bak je ongeveer 20 tot 25 oliebollen. Een jaar geleden ging dat mis, toen de producent bij een heel klein deel van de mixen geen gist had toegevoegd. We nemen aan dat ze die fout dit jaar niet meer maken! Je hoeft aan de mix alleen water toe te voegen en eventueel wat gewelde rozijnen.
Je bakt oliebollen in een frituurpan of in een diepe pan met olie op het fornuis, steeds op 180° Celcius. Meet het na met een steekthermometer. Gebruik altijd olie met een neutrale smaak zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie) of rijstolie. Qua prijs maakt dat meestal niet heel veel uit welke je kiest. Voor het maken van het beslag heb je een mixer met deeghaken nodig.
Wat kost het?
Je hebt voor oliebollen met kant-en-klare oliebollenmix de volgende ingrediënten nodig:
- Koopmans Oliebollenmix origineel (€1,59)
- 1 liter zonnebloemolie (€3,99)
- Optioneel: bus poedersuiker (€1,09 per 250 gram)
- Optioneel: 125 gram rozijnen (€0,99 per 250 gram)
Met dit boodschappenlijstje kom je voor naturel oliebollen uit op €5,58. Per oliebol betaal je dan ongeveer €0,28. We rekenen dan met 20 oliebollen. Voor een oliebol met rozijnen moet je een paar cent extra rekenen.
Ga je zelf je beslag maken? Een eenvoudige oliebol zonder dierlijke ingrediënten maak je dan voor ongeveer €0,24. Het is dus net iets goedkoper dan de mix en vooral afhankelijk van de gebruikte bloem. We gaan hier uit van AH Patent tarwebloem (€0,49 per 500 gram). Maak je een luxe oliebol inclusief de wat duurdere ingrediënten zoals melk, ei, boter en citroenrasp van één citroen, dan kom je uit op ongeveer €0,41 per oliebol. Ook bij deze opties met zelfgemaakt beslag moet je een paar cent extra rekenen voor rozijnen.
Energiekosten
Er komen overigens nog wat energiekosten per oliebol bij. Een frituurpan verbruikt ongeveer 2.500 watt. Een half uur frituren kost je in dat geval 1,25 kWh (ongeveer €0,50 tot €0,80). Per oliebol moet je er dus tot zo’n 4 cent bij optellen. Een pan op het fornuis (inductie of gas) zal over het algemeen iets goedkoper zijn qua energieverbruik dan de frituurpan, mede door de kortere opwarmtijd.

Recepten en tips
Er zijn heel veel recepten online te vinden. Bijvoorbeeld voor de mix van Koopmans zelf. Voor een wat luxere oliebol kun je bijvoorbeeld het recept van Handmade Helen bekijken of dit makkelijke basisrecept. Er zijn ook hele studies over gemaakt die veel achtergrondinformatie geven over het ‘bereiden’ van oliebollen. Je kunt met je standaard oliebollenbeslag of de mix van Koopmans ook appelbeignets maken. En zo zijn er nog wel wat varianten.
Je kunt de zelfgemaakte oliebollen ongeveer twee dagen bewaren en eventueel zelfs enkele maanden invriezen. Om ze opnieuw op te warmen doe je ze ongeveer vier minuten in een oven of airfryer op 150° Celsius. Een airfryer heeft de voorkeur, die hoef je namelijk niet voor te verwarmen, en dat spaart veel energie.
In plaats van poedersuiker kun je ook kaneelsuiker over je oliebollen strooien. Dat is, vinden wij, extra lekker. Bij appelbeignets is dat gebruikelijk. Je maakt het door fijne kristalsuiker te mengen met kaneel in een verhouding van 25:1. Neem bijvoorbeeld 100 gram fijne kristalsuiker en 4 gram kaneelpoeder. Ceylon-kaneel heeft de voorkeur.