Heb je na het kerstdiner nog wat kaas over van het kaasplankje? Of een droge witte wijn? Of andere restjes eten die je liever niet weggooit, zoals brood, paprika of gekookte groente? Maak dan met alle overgebleven restjes een lekkere kaasfondue! Het is eenvoudig te maken.
Hoe maak je het?
Hoewel er kant-en-klare zakjes te koop zijn, kun je kaasfondue heel makkelijk zelf maken, en voor je restjes kaas is dat natuurlijk ook nodig. Zie bijvoorbeeld dit recept op 24kitchen. Je kunt niet alleen je restjes kaas opmaken, maar ook andere restjes om in de kaasfondue te dopen. Denk naast brood ook aan bijvoorbeeld blokjes gekookte aardappel of pasta, groente zoals bloemkool, broccoli, paprika, tomaten en witlof, maar ook stukjes (gegaarde) vlees en vis die je over hebt.

Welke kaas?
Je kunt voor je kaasfondue verschillende soorten kaas gebruiken. Iedere kaas kent zijn eigen smeltgedrag en zijn eigen unieke smaak. Emmentaler geeft bijvoorbeeld mooie draden terwijl Gorgonzola voor een pittige bite zorgt. Maar een simpele Goudse- of boerenkaas smelt én smaakt ook goed. Zoek dus vooral alle restjes op die je kunt vinden en combineer naar hartenlust. Je vindt hier nog wat inspiratie. Reken op ongeveer 150 á 200 gram kaas per persoon.